Ik gebruik de Engelstalige versie van Photoshop en Illustrator. Vandaar dat ik de Engelse termen gebruik, ondanks dat het ebook met tips verder Nederlands is. 

Algemene tips voor het gebruik van Photoshop en Illustrator

Sneltoetsen

Het gebruik van sneltoetsen is van belang als je snel wilt werken. Het kost nu eenmaal meer tijd om met je cursor menu’s te openen. Helaas hebben niet alle functies sneltoetsen. Schrijf dit op in een kladblok of een ander vel papier dat je naast je computer ligt. Je hoeft niet alle sneltoetsen van functies die je vaak gebruikt uit je hoofd te kennen. Je kunt een briefje met de sneltoetsen die je veel gebruikt naast je computer leggen.

Zoom tool 

Met de zoom tool kun je heel gemakkelijk in- en uitzoomen. Dit kan ook als je een ander gereedschap hebt geselecteerd. Je zoomt uit met View > Zoom In. Met View > Zoom out zoom je uit. 

Sneltoetsen inzoomen MAC: Command +

Sneltoetsen uitzoomen MAC: Command –

Sneltoetsen inzoomen PC: Command +

Sneltoetsen uitzoomen PC: Command –

Hand tool

Met de Handtool kun je na het inzoomen gemakkelijk het deel dat voor jou zichtbaar is veranderen. Je kunt de handtool vinden in de toolbar aan de linkerkant van je scherm. Met de H kun je ook snel naar de Hand tool overschakelen. Je kunt ook tijdelijk op deze tool overschakelen met de spatiebalk.

Save As

Als je een bestand wilt opslaan kun je het beste doen via File > Save As of Control S op de PC of Command S op de MAC. Anders overschrijf je je origineel bestand. Je kunt beter je originele bestand behouden in het geval dat er iets misgaat.  

Save As

Als je een bestand wilt opslaan kun je het beste doen via File > Save As of Control S op de PC of Command S op de MAC. Anders overschrijf je je origineel bestand. Je kunt beter je originele bestand behouden in het geval dat er iets misgaat.  

Specifieke tips voor Photoshop

Layers

Door te werken met Layers behoud je de originele afbeelding. Als je niet meer blij bent met een laag kun je deze gemakkelijk weggooien zonder dat je weer helemaal moet beginnen van de afbeelding. Er zijn speciale lagen zoals Adjustment Layers, zodat je aanpassingen niet direct op de afbeelding terecht komen.

Select > Inverse 

Je kunt je na het selecteren van iets opeens bedenken dat je iets wilt veranderen aan alles behalve wat je hebt geslecteerd. Dan hoef je gelukkig geen nieuwe selectie te maken, want dan kies je voor Select > Inverse in het menu. 

Sneltoetsen MAC: Command Shift I

Snneltoetsen PC: Control Shift I

Voor

Na

Crop

De Crop tool is echt super handig als je een bepaald deel van je afbeelding af wilt hebben. Deze tool vind je in de toolbar. Ook kun je deze tool vinden vinden via Image > Crop in het menu.

Je selecteert met deze tool het deel wat je wilt gebruiken. Zorg dat er geen vinkje staat voor “Delete Cropped Pixels”. Zo gooi je de pixels je het gedeelte dat je van je afbeelding hebt afgehaald niet weg. 

Voor

Na

Specifieke tips voor Illustrator 

Rectangle Tool en andere standaard vormen

Als je een rechthoek wilt tekenen, gebruik je de Rectangle tool. Deze vind je aam de linkerkant in de tool bar. Je kunt deze tool ook gebruiken door op de M te drukken. Na het selecteren kun je een rechthoek tekenen door op de linkermuis te klikken en te slepen. Als je rechthoek groot genoeg is, laat je de muisknop los. Wil je een vierkant tekenen? Dan druk je op Shift tijdens het klikken en slepen. 

De andere vormen teken je op dezelfde manier. Deze vind je in plaats van door te klikken met de tweede muisknop vast te houden bij het selecteren van de. tool. Dit heeft te maken met het driehoekje linksonder. 

Shape builder tool 

Met de shape builder tool kun je vormen samenvoegen of een vorm verwijderen. Je selecteert eerst alle vormen. Daarna kun je ze met elkaar samenvoegen door op de vormen te klikken die je met elkaar wilt samenvoegen. Als je een vorm wilt verwijderen, kun je dat doen met door op alt te drukken tijdens het klikken. 

Group

Het is super irritant als je meerdere vormen moet selecteren als je iets wilt verplaatsen of vergroten of verkleinen. Het is veel gemakkelijker om van de vormen een groep te maken. Dit doe je met behulp van Object > Group in het menu. 

Sneltoetsen PC: Command G

Sneltoetsen MAC: Control G