Ik gebruik de Engelstalige versie van Photoshop en Illustrator. Vandaar dat ik de Engelse termen gebruik, ondanks dat het ebook met tips verder Nederlands is. 

Algemene tips voor het gebruik van Photoshop en Illustrator

 

Sneltoetsen

 

Het gebruik van sneltoetsen is van belang als je snel wilt werken. Het kost nu eenmaal meer tijd om met je cursor menu’s te openen. Helaas hebben niet alle functies sneltoetsen. Schrijf dit op in een kladblok of een ander vel papier dat je naast je computer ligt. Je hoeft niet alle sneltoetsen van functies die je vaak gebruikt uit je hoofd te kennen. Je kunt een briefje met de sneltoetsen die je veel gebruikt naast je computer leggen.

 

Zoom tool 

 

Met de zoom tool kun je heel gemakkelijk in- en uitzoomen. Dit kan ook als je een ander gereedschap hebt geselecteerd. Je zoomt uit met View > Zoom In. Met View > Zoom out zoem je uit. 

 

Sneltoetsen inzoomen MAC: Command +

 

Sneltoetsen uitzoomen MAC: Command –

 

Sneltoetsen inzoomen PC: Command +

 

Sneltoetsen uitzoomen PC: Command –

 

Hand tool

 

Met de Handtool kun je na het inzoomen gemakkelijk het deel dat voor jou zichtbaar is veranderen. Je kunt de handtool vinden in de toolbar aan de linkerkant van je scherm. Met de H kun je ook snel naar de Hand tool overschakelen. Je kunt ook tijdelijk op deze tool overschakelen met de spatiebalk.

 

Save As

 

Als je een bestand wilt opslaan kun je het beste doen via File > Save As of Control S op de PC of Command S op de MAC. Anders overschrijf je je origineel bestand. Je kunt beter je originele bestand behouden in het geval dat er iets misgaat.  

 

Specifieke tips voor Photoshop

 

Layers

 

Door te werken met Layers behoud je de originele afbeelding. Als je niet meer blij bent met een laag kun je deze gemakkelijk weggooien zonder dat je weer helemaal moet beginnen van de afbeelding. Er zijn speciale lagen zoals Adjustment Layers, zodat je aanpassingen niet direct 

 

Select > Inverse 

 

Je kunt je na het selecteren van iets opeens bedenken dat je iets wilt veranderen aan alles behalve wat je hebt geslecteerd. Dan hoef je gelukkig geen nieuwe selectie te maken, want dan kies je voor Select > Inverse in het menu. De sneltoetsen voor deze actie zijn 

 

Als je na het selecteren van een deel in een afbeelding opeens bedenkt dat je een filter pf of iets anders wilt toepassen op alles behalve wat je hebt geselecteerd.

 

Crop

 

De crop tool is echt super handig als je een bepaald deel van je afbeelding af wilt hebben. Deze tool vind je in de toolbar. Ook kun je deze tool vinden vinden via Image > Crop in het menu.

 

Je selecteert met deze tool het deel wat je wilt gebruiken. Zorg dat er geen vinkje staat voor “Delete Cropped Pixels”. Zo gooi je de pixels je het gedeelte dat je van je afbeelding hebt afgehaald niet weg. 

 

Specifieke tips voor Illustrator 

 

Specifieke tips voor Illustrator 

Shape builder tool 

Met de shape builder tool kun je vormen samenvoegen of een vorm verwijderen. Je selecteert eerst alle vormen. Daarna kun je ze met elkaar samenvoegen door op de vormen te klikken die je met elkaar wilt samenvoegen. Als je een vorm wilt verwijderen, kun je dat doen met door op alt te drukken tijdens het klikken. 

 

Object > Group

 

Het is super irritant als je meerdere vormen moet selecteren als je iets wilt verplaatsen of vergroten of verkleinen. Het is veel gemakkelijker om van de vormen een groep te maken. Dit doe je met behulp van Object > Group in het menu. 

 

Sneltoetsen PC: Command G

 

Sneltoetsen MAC: Control G