Ik heb de afgelopen jaren steeds meer interesse gekregen in persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat het ontwerp confronterend kan zijn, blijf ik het een leerzaam onderwerp vinden. Van een aantal auteurs heb ik wat boeken gelezen. Er zijn nog meer boeken die mij heel interessant lijken. Welke boeken zijn dit?

Ikigai van Hector Garcia en Francesc Miralles

Waar sta jij ’s ochtends voor op? Ontdek de geheimen van het Japanse eiland Okinawa. Daar woont een heel hoog aantal gezonde mensen van 100 jaar. 

In Japan gelooft men dat iedereen een ikigai, een reden om te bestaan heeft. De reden waarom je bestaat is één van de grootste geheimen voor een lang en gezond leven met tevredenheid. 

Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden. De rest is er nog steeds naar op zoek. De auteurs van dit boek vetrokken naar Okinawa en namen interviews af mij honderden inwoners. Zo ontdekten ze wat volgens hen het geheim is om optimistisch en gezond te zijn. In Japan gelooft men dat het beter is voor je lichaam als je eet tot je voor tachtig procent vol zit. Ook is er op dat eiland een Japan een groep mensen die altijd voor je klaarstaan. Ze adviseren ook dat je beter niet met pensioen kunt gaan, omdat je anders geen doel meer hebt om op te staan.

De auteurs van het boek ontdekten onder anderen wat de Japanners eten. Verder kwamen ze erachter hoe ze bewegen, werken en omgaan met anderen. Daarnaast ontdekten ze hoe het vinden van je ikigai betekenis geen aan je leven en je laat zien hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven. 

De edele kunst van not giving a fuck van Mark Manson

Mark Manson is een populaire blogger en heeft met “De edele kunst van not giving a fuck” een bestseller geschreven. Dit boek is voor mensen die een hekel hebben aan zelfhulp. Volgens Mark Manson moet je stoppen met altijd positief zijn en in plaats daarvan moet leren om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in je leven. Als jeje angsten, onzekerheden en fouten onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je behoefte aan hebt. 

Huh?! van Berthold Gunster

Als je negatief denkt, is het glas halfleeg. Het glas is half vol, als je positief denkt. De auteur gaat uit van een derde benadering, omdat het belangrijk is waar de kraan is.

Het boek gaat over de overgang van een ja-maar naar een ja-en manier van denken. In dit boek staan vijftien strategieën beschreven, waarmee je van een probleem een mogelijkheid kunt maken. Het resultaat is creativiteit en vernieuwing. 

Steeds leuker van Jelle Hermus

In dit boek gaat hem je leven steeds leuker maken zonder dat je er meer moeite voor doet. Eindeloos hard werken is helemaal prima, maar met een boek relaxed op de bank is prettig. 

Dit boek laat de korte route naar een mooier leven zien. De auteur laat zien hoe je door de juiste, kleine stappen te zetten je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen. 

We hebben geen idee wat we willen met ons leven. Hoe we ons willen voelen weten we echter wel. We willen het gevoel van vrijheid en blijheid ervaren.