Een goede website hoeft niet duur te zijn, als er een populair cms, oftewel een content management systeem, wordt gebruikt. Ik heb helemaal niet beschreven wat een content management systeem is. Wil je weten wat een content management systeem is? 

Content 

De inhoud van een website wordt ook wel content genoemd. Content bestaat in het algemeen uit teksten, afbeeldingen, video’s en eventuele andere inhoud van een website. Bij content gaat het om de de boodschap die een website moet overbrengen. Contact kan als doel hebben alleen de bezoekers te informeren. Een ander doel kan het verkopen van een product of dienst zijn. 

De vormgeving van de website is naast de content belangrijk voor de effectiviteit van de website. 

Content management systeem 

Een Content Management Systeem is software die je met je webbrowser kunt gebruiken om zonder veel kennis over de techniek informatie op het internet kunnen zetten. Bij een CMS kun je gegevens zonder lay-out invoeren. Het systeem zorgt ervoor dat de bezoekers van je website de ingevoerde gegevens met een layout zien. Het gebruik van een CMS is vooral belangrijk bij websites met een vaste layout, waarbij de inhoud regelmatig wordt aangepast. Een goed  voorbeeld hiervan is een blog of een webshop zonder vast assortiment. 

Onderdelen

Een CMS  heeft ten minste  een administratiemodule, een database en een presentatie module. De administratiemodule is bijna altijd afgeschermd. In deze module kun je gegevens invoeren, verwijderen en/of aanpassen. In een database worden onder anderen de ingevoerde gegevens opgeslagen. Een presentatie module zorgt ervoor dat de ingevoerde gegevens zichtbaar zijn voor bezoekers. 

Verder kunnen er een inlog module en twee beheersmodules zijn. De inlegmodule is voor bezoekers als je als eigenaar van een website alleen wilt dat geregistreerde bezoekers toegang hebben. De modules voor het beheer zijn voor gegevens van geregistreerde bezoekers en beheerders en de sjablonen van de presentatie van de website. 

Ten slotte zijn er nog twee andere modules. Zo is er een module die persoonlijke informatie aan bezoekers zichtbaar maakt. Met de laatste module kun je centraal artikelen maken die op verschillende pagina’s worden weergegeven.