Jussi Adler-Olsen woont in Scandinavië en schrijft spannende boeken. Inmiddels hebben zijn boeken in onder andere Nederland met regelmaat op de bestsellerlijsten gestaan. Met “De vrouw in de kooi” en “De fazantenmoordenaars”, de eerste twee boeken van de serie “Afdeling Q”, zorgde hij ervoor dat hij dat hij in Denemarken serieus werd genomen als auteur.

Ik heb de eerste vijf boeken van de serie “Afdeling Q” inmiddels gelezen. Wat vind ik van deze serie tot nu toe?

De vrouw in de kooi

Op een mooie winterdag verdwijnt Merete Lynngaard, een jonge linkse politica. Ze laat geen spoor achter. De media ontdekken het verhaal en speculeren van alles. Zo kan ze zijn vermoord, zelfmoord hebben gepleegd of haar verdwijning zelf hebben gepland. Aan de politie wordt opdracht gegeven de verdwijning aan te pakken, maar Merete is echt verdwenen. Brigadier Carl Mørk, het hoofd van Afdeling Q, komt na enkele jaren eindelijk met grote doorbraken in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad mis hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. In dit idiote plot speelt wraak een rol.

Verkrijgbaar als ebook en paperback.

De fazantenmoordenaars

In 1987 worden de verminkte lichamen van een broer en zus gevonden in een vakantiehuisje in de buurt van Røvig, in Noord-Seeland. Uit het politieonderzoek blijkt dat de de dader moet worden binnen een groep kostschoolleerlingen. De leerlingen stammen af van de rijkste kringen uit het land. Er is onvoldoende bewijs en de zaak verdwijnt in een doofpot, totdat een van de van de verdachten zichzelf aangeeft. Daarmee lijkt het mysterie opgelost. Een aantal jaar laten komt het onderzoek bij brigadier Carl Mørk, het hoofd van Afdeling Q, op het bureau. Hij denkt dat het niet op zijn bureau had moeten belanden. Al snel blijkt hij verder te moeten gaan met het onderzoek. Hij ontdekt snel dat er iets heel erg mis is gegaan. Samen met zijn assistent Assad begint hij een nieuw onderzoek. Ze worden in contact gebracht met alle lagen van de maatschappij.

Verkrijgbaar als ebook en paperback.

De noordkreet in de fles

Afdeling Q krijgt de mededeling van Schotse collega’s dat ze flessenpost hebben gevonden, terwijl Afdeling Q werkt aan reeks mysterieuze branden. De flessenpots bestaat uit een stukje papier. Dit papier is beschreven met bloed.De tekst is niet helemaal leesbaar. Het duurt even voordat brigadier Mørk en zijn assistent Assad het bericht ontrafelen. Het is in 1996 geschreven en is een schreeuw om hulp in verband met de ontvoering van twee jongens. Carl en Assad ontdekken dat er meerdere religieuze sekten in Denemarken te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing.

Verkrijgbaar als ebook en paperback.

Dossier 64

Carl Mørk heeft persoonlijke problemen die te maken hebben met een moord. Geweld in Kopenhagen zorgt ervoor dat zijn eigenwijze assistente Rose gaat graven in de dossiers van Rita Nielsen. Als Carl en Assad worden gedwongen de zaak op zich te nemen, ontdekken ze verdachte aanwijzingen die leiden naar een geïsoleerd eiland. De regering bracht hier vroeger prostituees heen voor een strafkamp. Voor sommigen betekende dit dit eindeloos machtsmisbruik en voor anderen was het de hel op aarde. Carl en zijn collega’s zijn snel betrokken bij een drama vol actie. 

Verkrijgbaar als ebook en paperback.

Het Marco-effect 

Marco’s oom Zola is zeer kil en gewelddadig. Hij dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Als Marco op 15-jarige leeftijd ontdekt dat zijn oom hem op een ruwe manier kreupel wil laten maken, moet hij vluchten. Zijn oom wil meer geld en dat Marco hem gehoorzaamt. Marco probeert voorzichtig een begin te maken aan een nieuw leven. Enkele maanden later ontdekt hij een heftig geheim en dwingt het gedrag van zijn familieleden hem ingrijpende stappen te ondernemen. Hierdoor zit hij met een verschrikkelijk dilemma. Moet hij zijn familie aangeven? Carl Mørk en zijn collega’s van Afdeling Q raken betrokken bij de zaak. Deze zaak ontwikkelt zich tot een web van corruptie en zware misdaad. 

Verkrijgbaar als ebook en paperback.

Mijn mening 

Ik kon “De vrouw in de kooi”, “De fazantenmoordenaars” en “Dossier 64” echt niet wegleggen. Ik wilde deze boeken zo snel mogelijk uitlezen. Het verhaal van beide boeken zit heel goed in elkaar. “De noodkreet in de fles” en “Het Marco-effect” heb ik één keer aan de kant gelegd, omdat ik het te druk had met andere dingen. Dit zegt gelukkig helemaal niks over de kwaliteit van de boeken, want ze zijn net als de eerder genoemde boeken echt heel spannend. 

Bij veel series is het wel zo dat de eerste boeken beter zijn dan de laatste. Dat is bij de serie naar mijn mening ook echt wel het geval. Mijn favorieten van deze serie zijn echt de eerste vier boeken, ondanks dat het eerste deel de allermeeste indruk op mij maakte. Dat verhaal is echt heel ziek. Ik wil ook heel graag de andere boeken van deze serie lezen, omdat de thrillers van Jussi Adler-Olsen heel rauw zijn, zoals ik van Scandinavische auteurs gewend ben.