Ik weet alles van de effecten die chaos en angst kunnen hebben. Meerdere keren per dag check ik Instagram. Online business-coach Simone Levie had in haar story op Instagram iets over chaos geplaatst. Een paar dagen later plaatste ze iets over angst. Welke effecten kunnen beiden hebben op je persoonlijke ontwikkeling?

Angst onder ogen zien

Als je onbewust kiest voor het onder ogen zien van je angsten, ga je kijken naar waar je angst vandaan komt en of deze reëel is. Veel van onze angsten zijn helemaal niet realistisch. Stel dat je naar een afspraak moet en je moet net ergens langs waar ze met de weg bezig zijn. Dan zou je angst dat je te laat komt meer dan logisch zijn. Je wilt namelijk liever niet te laat komen. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je te laat komt? Iemand zou boos kunnen worden en/of je niet meer kunnen binnen laten. Daarom is het belangrijk om in zo’n situatie even te bellen. 

Blokkeren

Er staat bijvoorbeeld ’s avonds laat of ’s nachts iemand voor het raam die zijn of haar op het raam doet. Dat is geen probleem als diegene dat doet bij een raam waarvoor je de gordijnen hebt dichtgedaan, omdat je niks kunt zien. Maar stel dat iemand dit doet bij de voordeur van je huis. Ik zou echt keihard gaan gillen en daarna als ik nog helder kan nadenken de politie bellen. Verder zou ik hopen dat diegene niet op het raam gaat slaan.

De situatie die ik hierboven heb geschetst, zou echt chaos op psychisch vlak veroorzaken. Ik weet het in zo’n geval allemaal niet meer. Dat is heel normaal, je kunt niet alles weten in het leven. Dat is ook maar goed ook, want je leert echt door stappen te zetten. Van elke ervaring leer je wel iets. Als je blokkeert in zo’n situatie, leer je er helemaal niks van. Zo’n blokkade heeft heel vaak met angst te maken. Vroeg of laat krijg je weer met een soort gelijke situatie te maken zonder enige verandering.