In de huidige wereld met alle digitalisering ben je ongetwijfeld het woord “ebook” tegengekomen. Een ebook is een digitaal boek dat je in verschillende soorten bestanden kunt downloaden. Je kunt een ebook lezen op je ereader, computer, mobiele telefoon en tablet. Wil je meer weten over de soorten bestanden van ebooks en de manieren waarop je zo’n boek kunt lezen?

Bestandsformaten

Er zijn verschillende bestandsformaten waarin je een ebook kunt downloaden. Het bekendste bestandsformaat is volgens mij PDF. PDF is de afkorting van Portable Document Format. Bij een PDF blijven de lettertypen, afbeeldingen, de de lay-out altijd hetzelfde. Het maakt niet uit of het tussen een PC en een MAC wordt uitgewisseld. 

Dan hebben ook nog de term “ePub”. Bij een ePub bestand past de tekst zich automatisch aan aan de grootte van het scherm. Zo wordt bijvoorbeeld het lettertype groter gemaakt bij een groter scherm. 

Amazon heeft een eigen bestandsformaat voor het aanbieden van ebooks. Deze webshop gebruikt hier AZW voor. Ebooks van dit formaat kun je alleen op een Kindle Ereader lezen. Amazon heeft een eigen bestandsformaat, omdat Amazone op een bepaalde manier DRM, Digital Rights Management, toevoegt. 

IBA is het bestandsformaat dat je alleen kunt openen op bijvoorbeeld een iPhone en iPad. Met speciale software kan er een ebook worden gemaakt dat functies heeft die (nog) niet beschikbaar zijn voor andere bestanden. 

Het lezen van een ebook

Een ebook kun je lezen op een computer, e-reader en een tablet. Een ePub kun je het beste lezen op een ereader. Voor het openen van dit bestandsformaat heb je een speciaal programma op je computer en/of tablet nodig. Op een computer kun je een ePub bestand openen met een programma zoals Abobe Digital Editions. Met Adobe Digital Editions kun je ook ebooks verzamelen en beheren. Met dit programma kun je verder ebooks van je computer naar je tablet of ereader zetten. Dit doe je met behulp van de kabel die bij je ereader of tablet wordt geleverd. 

Je kunt ebooks kopen en downlanden bij webshops die boeken verkopen, zoals Bol.com.