Als je een goede website wilt, kun je het beste bij verschillende webdesignbureaus een offerte aanvragen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor het laten maken van je website. Een veelgebruikte term in het webdesign wereldje is Content Management System. Dit wordt afgekort tot CMS. Wat kun je met een CMS en welke content management systemen zijn er?

Content managent system 

Een content management systeem zorgt ervoor dat je gemakkelijk je website kunt maken en beheren. Je hebt geen tot weinig kennis nodig van de codes die worden gebruikt voor het opmaken van een webpagina. Je zult je site vormgeven in een programma dat je kunt vergelijken met Word. Dan heb je meteen te maken met een editor die werkt op basis van What You See Is What You Get. 

Voordelen van een open source  cms

  • Veel van deze systemen zijn gratis
  • Je kunt de meeste van deze systemen zijn online  op welke computer gebruiken
  • Inhoud en vormgeving zijn van elkaar gescheiden. Als je iets aan de inhoud van je site verandert, houdt je website dezelfde vormgeving. 
  • Populaire content management systems kun je eenvoudig uitbreiden met plugins
  • Je hebt controle over de belangrijkste factoren als het gaat om de optimalisatie van zoekmachines
  • Er komen regelmatig updates van de plugins

Een zelfgemaakt cms

Een webdesignbureau dat zelf een cms ontwikkelt, zal proberen hun eigen cms aan jou te verkopen. Hierdoor kunnen zij hoge kosten voor de ontwikkeling van je website in rekening brengen voor de licentie. Het kan er gelikter uitzien dan een website die is gemaakt met een populair cms. 

Alleen hangt hier één groot nadeel aan. De webontwikkelaar zal zich op een gegeven moment steeds meer gaan bezighouden met het onderhoud van hun cms in plaats van met het onderhoud en de doorontwikkeling van jouw website. Dit heeft te maken met de klanten die de functionaliteiten van het CMS net even anders willen. Hierdoor wordt het beheer van de code achter de CMS lastig.