Als je een nieuw bestand wilt openen in Photoshop en Illustrator staan er ontzettend veel opties, die je kunt instellen. Als je net met een van de programma’s begint te werken, kan dit ontzettend verwarrend op je overkomen. Je weet niet met welke instellingen je moet beginnen. Ben je benieuwd naar welke instellingen je sowieso moet instellen?

Het venster “New document” openen

Je opent het venster om bestanden mee op te openen via File > New in het menu. Dit doe je met Command N op de MAC. Op de PC gebruik je hiervoor Control O. Indien je een nieuw document opent vanaf het opstartscherm kun je op de knop “Create New…” klikken. 

Illustrator

In Illustrator zie je aan de rechterkant van de streep bovenaan allemaal namen van dingen die je kunt creëren. Daaronder staan een aantal presets. Deze formaten zijn al ingesteld. Je kunt ervoor kiezen om hier één te kiezen en daarna op “Create” te kiezen. Als het formaat van je voorkeur er niet bij staat, kun je klikken op “View All Presets +” om te kijken of je het gewenste formaat er wel bij staat. Je kunt ook kiezen om een template te gebruiken. Dat kopje zie je onder de Presets staan. 

Aan de rechterkant staan Preset Details. Op de plaats waar in dit geval “Untiteld-1” staat, kun je de naam van je document typen. Dit kun je ook later nog wijzigen bij het opslaan. Daaronder kun je de breedte en hoogte instellen. 

Naast het vakje waar je de breedte kunt instellen vind je een menu met de meeteenheden, Deze staat bij mij meestal op `Pixels, Centimeters of Millimeters. Naast het vakje waar je de hoogte kunt instellen kun je kiezen of je een staand of liggend document wilt. Daarnaast kun je het aantal Artboards instellen. Deze laat ik altijd op 1 staan, want dit pas ik eventueel later nog aan. De overige instellingen stel ik altijd op een later moment in, als dat nodig is. 

Photoshop

Zoals ik hierboven al heb verteld, zie je ook in Photoshop aan de rechterkant van de streep bovenaan allemaal namen staan van dingen die je kunt maken. Daaronder staan de presets, formaten die al zijn ingesteld. Hier kun je er ook 1 kiezen en daarna op “Create” klikken. Het gewenste formaat kan er niet tussen staan. Misschien staat hij wel bij de overige presets. Je checkt dit door op “View All Presets  +” te klikken. Ook kun je kiezen om vanuit een template iets te maken. Dit kopje staat onder alle previews. 

Aan de rechterkant staan de Preset Details. Hemelaal bovenaan staat nu “Untited-1”. Hier kun je je document een naam geven. Dit kun je ook nog aanpassen bij het opslaan. Daaronder kun je de breedte en de hoogte instellen. 

Naast het vakje van de breedte zie je het menu met de meeteenheden. Bij mij staat deze meestal op Centimeters, Millimeters op Pixels. Naast het vakje waar je de hoogte kunt instellen kun je kiezen voor een staand of liggend document. Daarnaast zie je een vakje  waar je het aantal altboards kunt instellen. Deze laat ik gewoon op “1” staan. Dit kan ik later nog altijd veranderen. De overige instellingen laat ik zo staan, omdat ik dit later nog kan aanpassen.