Als grafisch vormgever, blogger of ondernemer kun je allerlei redenen hebben om zelf geen foto’s te maken voor bijvoorbeeld een blog artikel, een brochure, poster of je website. Een fotograaf wil je niet inhuren, want daar heb je of heeft je opdrachtgever geen budget voor. Foto’s van Google mag je niet zomaar gebruiken, vanwege het auteursrecht. Als je dat wel doet, loop je het risico op een rechtszaak. Gelukkig zijn er stockfoto’s. Deze kun je gratis of betaald downloaden. Kijk je mee naar elf geweldige sites, waar je stockfoto’s met een hoge resolutie kunt downloaden?

Licentie

Het is altijd even goed om de licenties van de desbetreffende stockfoto website door te lezen. Dan weet je in ieder geval dat je de foto’s zonder voor het doel dat je voor ogen hebt, mag gebruiken. Het zou zonde zijn als je alsnog risico loopt op een rechtszaak.

Life of Pix

Bij Life of Pix hebben ze een geweldige community van fotografen die hun beste foto’s gratis met je delen. Elke dag kun je een goede selectie van de aanbevolen fotografen bekijken. Wekelijks veranderen de aanbevolen fotografen.

Unsplash

Bij Unsplash kun je meer dan 550.000 gratis stockfoto’s vinden. Er is een kans dat je op deze site altijd de foto kunt vinden die je zoekt. Ook kun je inspiratie vinden voor nieuwe foto’s. Ook is er een kans dat je de foto vindt, waarvan je niet eens wist dat je hem nodig had.

Freeimages

Freeimages werd gelanceerd als een alternatief voor dure stockfotografie. Het idee achter deze site was dat creatievelingen hun foto’s ter inspiratie of voor hun werk konden uitwisselen. De site is uitgegroeid tot een community met meer dan 2,5 miljoen geregistreerde gebruikers en ongeveer 400 duizend foto’s.

Pixabay 

Pixabay is een comminuty waar je gratis foto’s kunt gebruiken zonder toestemming van de maker. Hun aanbod is ontzettend groot.

Freepik

Freepik is opgericht in 2010 door twee broers en iemand anders die succesvolle bedrijven is gestart. Deze site  is heel handig, als je op zoek bent naar andere gratis afbeeldingen dan foto’s. Je kunt er als grafische ontwerpen en illustraties van hoge kwaliteit vinden.

RGBstock

RGBstock bestaat sinds 4 januari 2004. Achter deze site zit een groep enthousiaste fotografen en grafische ontwerpers. Ze wilden de beste site met stock afbeeldingen bouwen voor mensen die deze afbeeldingen niet kunnen betalen.

Stockvault

Op Stockvault kunnen fotografen, ontwerpers en studenten hun afbeeldingen en andere grafische creaties gratis met elkaar delen. De foto’s en afbeeldingen komen van fotografen en ontwerpers over de hele wereld.

Dreamstime

Dreamstime bestaat sinds 2000 en is een krachtige actieve community. De uitgezochte verzameling van stockfoto’s waar je vandaag doorheen kunt bladeren is mogelijk gemaakt door fotografen over de hele wereld. Ervaren redacteuren beoordelen de foto’s voordat ze in de verzameling van deze website komen. Op deze site worden zowel gratis als betaalde foto’s aangeboden.

Shutterstock

Shutterstock biedt veel betaalde verschillende media aan, zoals afbeeldingen. Het is een wereldwijd technologiebedrijf en biedt een platform met gereedschappen, materialen en service aan creatieve mensen. Er worden verschillende abomenten voor één persoon, teams en bedrijven aangeboden.

Adobe Stock

Adobe geeft iedereen alles wat ze nodig hebben als het gaat om het ontwerpen en aanbieden van buitengewone digitale ervaringen. Dit is het bedrijf achter programma’s zoals Photoshop, Illustrator, Indesign en Premiere Pro. Sinds een tijdje biedt dit bedrijf onder Adobe Stockbetaalde stockfoto’s aan.

iStock

De mensen achter iStock zorgden voor het ontstaan van de crowd-sourced stocksector. Het is één van de belangrijkste platformen als het aankomt op stock content wereldwijd. Sinds 2000 biedt het bedrijf de mensen die content aanleveren een platform om met hun passie geld te verdienen.