Nadat ik ongeveer een maand geleden de documentaire Heroin(e) op Netflix heb bekeken, was Extremis aan de beurt. Deze documentaire adviseerde Netflix mij. Op een Film Festival werd de film genomineerd  en onderscheiden in de categorie beste korte documentaire. Wat vond ik van deze documentaire?

Inhoud van de  documentaire

Extremis laat het werk op de intensive care van een ziekenhuis zien. Het gaat vooral over de beslissingen die moeten worden genomen. Deze zijn echt onwijs moeilijk. Mensen willen geen afscheid nemen van hun dierbaren,. Wat als iemand altijd afhankelijk blijft van een machine? In de documentaire zie hoe heftig de gesprekken tussen doktors, patiënten en familieleden zijn. Ook wordt duidelijk dat de verantwoordelijkheid van de dokters druk met zich meebrengt. De verlangens en gevoelens van de betrokken zijn heel tegenstrijdig. 

Mijn mening

De documentaire vond ik echt super heftig. Hij heeft me meteen met beide benen op de grond gezet. Ik sta weer even stil bij het feit dat het leven niet eeuwig duurt en dat het zo afgelopen kan zijn. 

We hebben geen keuze over hoe we doodgaan. Anders zou iedereen op een natuurlijke manier als bejaarde willen overlijden, denk ik. Dat is niet bij iedereen het geval. Maar ik zou echt niet willen kiezen tussen opeens op een natuurlijke manier overlijden en overlijden aan een ziekte.
Met zomaar bedoel ik ook dat er mensen van mijn leeftijd en zelfs jonger al komen te overlijden.

Ik vond aan deze documentaire zo heftig dat de familieleden voor de keuze staan wat er met hun dierbare gaat gebeuren, als hun dierbare niet meer in staat is te communiceren. Alle emoties die erbij komen kijken, vind ik zo logisch. Ik snap dat dit geen gemakkelijke keuze is. Het lijkt me moeilijk voor het ziekenhuispersoneel om zo’n gesprek te voeren. 

Volgens Netflix is deze film geschikt voor 12 jaar en ouder, omdat de documentaire nogal eng kan zijn. Daar ben ik het zeker mee eens. Ik zou het helemaal prima vinden als iemand van minimaal 12 jaar deze documentaire zou kijken. Alleen is het voor mij wel de vraag of iemand van die leeftijd er wel aan toe is om zo’n heftige documentaire te bekijken.