De documentaire Heroin(e) kwam ik tegen, toen ik op Netflix ik een korte film of documentaire wilde zien. Dat is altijd lastig, omdat documentaires en films altijd lang zijn. Deze documentaire gaat over overdoses heroïne. Wat vond ik van deze documentaire? 

Inhoud van de documentaire 

De documentaire speelt zich af in Hunginton in de West-Virgina. Hunginton is een Amerikaans dorp dat echt bekend staat om drugsmisbruik. Het sterftecijfer door een overdosis drugs ligt maar liefst tien keer hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Het idee achter de documentaire is het laten zien hoe sterk groepen mensen zijn die worstelen met het willen veranderen van de situatie in Huntington. 

Necia Freeman rijdt ’s ochtends vroeg rond in haar auto. Vanuit haar geloof bidt ze over Jezus. Om verslaafden en prostituees te helpen levert ze toiletartikelen en spullen voor hygiëne bij hen af.  Het doel is deze meiden te boeien en ze naar een afkickkliniek door te verwijzen. 

Brandweercommandant Jan Rader zorgt ervoor dat mensen die een overdosis drugs hebben genomen, worden gered. Zodra ze slachtoffers vindt, geeft ze ze Naloxone om ze te reanimeren. Zo krijgen ze voldoende weerstand totdat de doktors arriveren. Met deze strategie redt ze veel levens. 

Rechter Patricia Keller zorgt voor het herstel van drugsverslaafden. Ze interviewt de verslaafden en doet uitspraken over hun beloningen of straffen tijdens hun herstelproces. 

Mijn mening

Wat een heftige documentaire. Drugs is altijd een heftig onderwerp, omdat het vaak helemaal niet goed gaat met mensen die hier verslaafd aan zijn. Ik heb een aantal films over drugs gezien, maar geen enkele kwam zo binnen als deze documentaire. Er wordt pas gekozen voor het nemen van een overdosis, als iemand het helemaal niet meer ziet zitten. 

De betrokkenheid van al deze vrouwen vind ik indrukwekkend. Patricia Keller vind ik echt bijzonder, omdat er zelfs een rechter in dit proces betrokken is. Volgens mij kennen wij dat in Nederland alleen als er sprake  is van een rechterlijke machtiging. Alleen dan wordt dit vast niet op zo’n mooie, ontroerende manier gedaan.