Illupho is het digitale magazine over fotobewerking en illustraties. Met Illustrator kun je echt prachtige, digitale tekeningen maken. Met Photoshop kun je foto’s bewerken en manipuleren. Met beide programma’s heb ik inmiddels langer dan vijf jaar ervaring. Met deze ervaring wil ik graag mensen helpen die het lastig vinden om met deze programma’s te werken. Het zijn ontzettend grote programma’s waar je gemakkelijk de weg in kunt kwijtraken. Ik vind het echt doodzonde dat er bijna geen Nederlandse tutorials van zowel Photoshop als Illustrator beschikbaar zijn. Ben je benieuwd naar het waarom?

Engels is niet onze moedertaal 

Engels is voor ons als Nederlanders een taal die we pas leren op de middelbare school of in de bovenbouw van de basisschool. Niet  iedereen is even goed in Engels. Voor mensen die niet goed zijn in Engels is het daarom een ontzettende uitdaging zijn om Engelse uitleg te krijgen en daarna eigen te maken. In dit geval kan dit het creatieproces van foto bewerken en/of digitaal tekenen lastig maken, 

Creativiteit uiten is de uitdaging

Voor mensen in het creatieve vak ligt naar mijn mening de uitdaging in het uiten van hun uitten van de creativiteit. De techniek is daar onderdeel van maar het zou niet de grootste uitdaging moeten zijn. Het goed begrijpen van Photoshop en Illustrator is voor mensen met een beroep als webdesigner of grafisch vormgever een vereiste. Helaas kunnen we niet meer helemaal verder bouwen op software kennis die we jaren geleden hebben opgedaan. De techniek blijft zich immers ontwikkelen. 

Drempelverlagend leren

Mijn doel is om met mensen met een creatief beroep zoals fotografen en vormgevers kennis te laten opdoen met een duidelijke uitleg. Zo blijft nieuwe kennis beter hangen. Het werken met software is vooral een kwestie van doen. Alleen als je frustraties hebt, blokkeert dat juist het leerproces. Tutorials zijn niet alleen een manier om extra vaardigheden op te doen. Ze kunnen ook een bron aan inspiratie zijn. Dat is juist super belangrijk bij een creatief proces. Leren is naar mijn mening niet alleen nieuwe kennis opdoen, maar ook experimenten door dingen net even anders te doen.