Als je inlogt op je WordPress site, staan er in de zijbalk veel termen waarvan plugins en themes er twee van zijn. Ook als gewone WordPress gebruiker wil je dit verschil weten. Anders krijg je problemen met je website, als je iets aan je website wilt veranderen. Dan krijg je echt chaos. 

Wat zijn de verschillen tussen WordPress plugins en themes? 

Wat is een WordPress theme?

Als ik een WordPress theme vergelijk met een gebouw, is een theme hetzelfde als wat je ziet aan de buitenkant van het gebouw. Hier vallen bij een gebouw de muren, de kozijnen, de muren en de voor- en achterdeur onder. Bij een website gaat het om het ontwerp, de kleuren en de layout.  

Wat is een WordPress Plugin?

Ik ga terug naar de vergelijking met een gebouw om uit te leggen wat een WordPress Plugin is. Aan een gebouw heb je ook optionele dingen zoals een trapje voor de voordeur en de grootte van ruimtes. Als de voordeur en de straat niet dezelfde hoogte hebben, kun je ervoor kiezen de trap te vervangen door een opritje. In het gebouw kun je als jij de eigenaar bent muren afbreken en nieuwe muren bouwen. 

Ik ga weer terug naar WordPress plugins. Er zijn verschillende soorten plugins. Sommige plugins voegen functionaliteit toe aan je website. Zo kun je met een plugin heel gemakkelijk een formulier aan je site toevoegen. Er zijn echter ook plugins die functies van je website verwijderen. 

Eventuele verwarring

Er zou eventuele verwarring kunnen ontstaan door uitzonderingen op mijn uitleg hierboven. Er bestaan plugins die invloed hebben op het uiterlijk van je site. Plugins met met een plug & drag systeem voor de opmaak van je site zijn hier een voorbeeld van. Er zijn ook themes die de functionaliteit van je website beïnvloeden. 

WordPress Plugins en themes downloadden

Goede WordPress themes kun je downloaden op een gedeelte van de WordPress website.
Voor goede WordPress plugins kun je terecht op een ander gedeelte van de WordPress website.