Journalisten en copywriters zijn allebei tekstschrijvers. Het zijn echt twee hele andere soorten tekstschrijvers. Allebei kijken ze naar een andere manier  naar een verhaal. Hoe onderscheiden deze twee beroepen zich van elkaar? 

Copywriter

Er bestaan veel vormen van copywriting. Het gaat om reclameteksten. Hierbij is het belangrijk om de lezer te motiveren het product of de dienst af te nemen. Daarnaast houdt een copywriter rekening met de doelgroep van de klant. Je spreekt bejaarden heel anders dan jongeren. Als de doelgroep zich niet aangesproken voelt, bereikt een tekst het doel niet. 

Als je als copywriter bij bijvoorbeeld een reclamebureau werkt, krijg je een opdracht van een andere afdeling. Deze afdeling heeft een gesprek gehad met de opdrachtgever en geeft instructie over de campagne. 

Na het maken van de eerste opzet van de reclamecampagne ga je hierover met de opdrachtgever in gesprek. Als je eerste opzet goed aansluit bij de instructie mag je de campagne verder uitwerken. Tijdens het uitwerken van je eerste opzet overleg je met je collega’s en de opdrachtgever. Je probeert dingen uit tijdens deze fase.

Na heel veel overleg met je collega’s en de opdrachtgever is je concept af. Dan presenteer je uiteindelijke concept met de opdrachtgever. 

Je bent nauw betrokken bij het uitvoeren van de campagne. Als het nodig is breng je nog kleine wijzigingen aan. 

Journalist

Een journalist houdt zich net als een copywriter bezig met het schrijven van tekst. Het is verschil is dat een journalist krantenartikelen schrijft en rapportages voor radio en tv maakt, terwijl een copywriter teksten met een commercieel doel schrijft. 

Je verwerkt informatie, die  je vaak via een persbureau krijgt. Op basis daarvan kun je er een tekst over schrijven. 

Het onderwerp van je tekst bestudeer je. Je neemt ook contact op met experts en ga je op onderzoek uit. Ook bepaal je de nieuwswaarde van  een onderwerp. 

Als het nodig is, benader je mensen voor een interview of informatie. 

Als je voor een krant of een nieuwssite werkt, schrijf je teksten. Ook verzin je koppen schrijf je de ondertekst bij afbeeldingen. 

Het is van belang dat je het nieuws volgt naast het schrijven van nieuwsartikelen of het maken van rapportages.