Als je filmpjes bekijkt van beauty vloggers op Youtube of beautyblogs leest, ben je vast weleens een make-up primers tegengekomen. Deze primers vormen de basis van een langhoudende, mooie make-up look. Wat zijn make-up primers en waarom heb je ze nodig?

Wat is een make-up primer? 

Een primer is een basis die je onder je make-up smeert, zodat je make-up mooier zit en langer op je huid blijft zitten. Een primer egaliseert je huid, zodat oneffenheden, vlekjes en pukkeltjes minder zichtbaar zijn. Ook vervaag je met een goede Imer fijne lijntjes of poriën die je duidelijk kunt zien. 

Hierbij is het belangrijk dat je er er heel goed op let dat je een primer gebruikt, die geschikt is voor je huidtype. Als je een vette huid hebt, kun je het beste kiezen voor een luchtige primer. Heb je een droge huid? Dan kun je beter kiezen voor een vollere primer.  Al je make-up producten hebben baat bij een primer, aangezien er primers zijn voor je gezicht, je ogen, je wimpers en je lippen.

Make-up primers voor je gezicht

In het geval dat je foundation, BB Cream of andere gezichtsproducten gebruikt, is een gezichtsprimer belangrijk. De primer zorgt ervoor dat je je foundation egaal kunt aanbrengen. Met een laagje zorg je ervoor dat je foundation zich beter aan je gezicht hecht. Daarnaast een primer helemaal niet overbodig in de winter en de zomer. Aangezien de lucht ’s winters koud en droog is, is de kans groot dat je natuurlijke frisse flow al na een paar uur is verdwenen. 

Als je een vette of gemengde huid hebt, zijn je porien duidelijk zichtbaar. In zo’n gevalle heb je behoefte aan een primer met een gel structuur, aangezien deze primer een laagje op je huid legt. Hierdoor kunnen de pigmenten van je foundation niet in je porien of in fijne lijntjes gaan zeitten. Je huid ziet er veel egaler uit. Daarnaast valt acne minder op, als je huid egaal is.

Een primer maakt je huid zacht en glad. Hierdoor wordt licht weerkaatst. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je huid oplicht. Verder kun je rimpeltjes en lijntjes minder goed zien. Er zijn speciale primers tegen een vale teint. Deze primers hebben micro palermoeren die de lichtweerkaatsing vergroten.  

Je huid kan veel rode tinten inzicht hebben. Met een primer kun je dit corrigeren. Verder kun je groene concealer gebruiker op de plekken waar je huid rood bevat zoals je wangen of je neus.Je kunt de concealer ook mengen met je primer als je hele gezicht  er een beetje rood uitziet. Daarna kun je je foundation op je gezicht doen. Het is wel belangrijk dat je je primer een paar minuten laat drogen zodat de foundation zich goed aan je huid kan hechten. 

Als je een vette of gemengde huid hebt, kan je huid in de loop van de dag gaan glimmen. Een matterende primer zorgt ervoor dat je huid er langer fris en mat uitziet.

Belangrijk: Gezichtsprimers kun je plaatselijk aanbrengen. 

 

Wimper primer

Mascara is één van de populairste make-up producten. Een laag mascara zorgt voor een frisse blik. Vaak wil men niet iets langere wimpers of wimpers met meer volume. Dit is te bereiken met mascara. Alleen is dit effect te versterken met een wimper primer. Het is een basis om onder mascara te gebruiken. De formule van de wimper primer hecht zich aan je wimpers. Daardoor worden ze dikiker. Daardoor gaan ze er voller uitzien. Mascara versterkt dit effect. 

Oogschaduw basis

Oogschaduw basis lijkt op cremé en heeft een neutrale kleur. Je brengt het aan op je ooglid voordat je oogschaduw, oogpotlood of eyeliner aanbrengt. Als je oogschaduwbasis gebruikt, blijft oogschaduw goed op z’n plaats. Daarnaast blijft het langer zitten en zie je de kleuren beter. Normaal gesproken heeft oogschaduw basis geen kleur of is de kleur neutraal. Er zijn oog schaduw primers met een lichte kleur. Dit is ideaal als je aders in je oogleden hebt

Belangrijk: Breng niet te veel oogschaduw basis aan. 

Lip primer

De beste basis voor je lipstick is een lip primer. Hiermee voorkom je dat je lipstick gaat vlekken of vervagen. Ook verleng je de tijd dat je lipstick blijft zitten. Deze primer zorgt er namelijk voor dat je lipstick zich beter aan je lippen hecht. Daarnaast ziet je liplook er beter uit. De primer maakt je lippen glad en egaal, zodat je iedere lipstick zonder moeite op je lippen kunt aanbrengen. Ten slotte maakt een lip primer de kleur van je lip producten wat intenser.