Ik weet alles van de effecten die chaos en angst kunnen hebben. Meerdere keren per dag check ik Instagram. Online business-coach Simone Levie had in haar story op Instagram iets over chaos geplaatst. Een paar dagen later plaatste ze ook iets angst. Welke effecten kunnen beiden hebben op je persoonlijke ontwikkeling? 

Blokkeren

Stel: je hebt je leven goed voor elkaar en er verschijnt opeens iets in je leven wat je niet zag aankomen. Dan kan dit echt chaos op psychisch vlak veroorzaken. Je weet het allemaal niet meer.

Dat is heel normaal, je kunt niet alles weten in het leven. Dat is ook maar goed ook, want je leert echt door stappen te zetten. Van elke ervaring leer je wel iets. Als je blokkeert in zo’n situatie, leer je er helemaal niks van. Zo’n blokkade heeft heel vaak met angst te maken. Vroeg of laat krijg je weer met een soort gelijke situatie te maken zonder enige verandering.

Angst onder ogen zien

Je angst onder ogen zien is een hele andere reactie dan blokkeren. Als je hiervoor kiest, ga je kijken waar je angst vandaan komt en of deze reëel is. Veel van onze angsten zijn helemaal niet realistisch. Laatst heb ik telefonisch een afspraak afgezegd, omdat ik het niet meer wilde. Ik was echt heel bang dat de ander boos op me zou worden, want ik vind het vaak heel lastig om aan te geven dat ik het anders wil. Als je je angsten aangaat, ga je juist stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Vaak is dit een pijnlijk proces, want je laat heel veel onzekerheid achter je.