Een vectorafbeelding is opgebouwd uit bijvoorbeeld punten, lijnen die zowel recht zijn als niet recht, en figuren die uit meerdere hoeken bestaan. In mjin artikel over resolutie had ik het onder andere over pixels. Met een moeilijk woord worden afbeeldingen die zijn opgebouwd uit pixels rasterafbeeldingen genoemd. Wilde je altijd al weten wat een vectorafbeelding is?

Vector bestand

Een vector bestand is een grafische afbeelding die zonder kwaliteitsverlies kan worden vergroot en verkleind. Een vectorafbeelding kun je opslaan als één van de drie meestvoorkomende bestand types: EPS, AI en PDF. Deze formaten worden in het algemeen vaak omschreven als .eps, .ai en .pdf. 

EPS bestand

Het EPS bestand is het minst bekende variant van het rijtje hierboven. Dit type bestand wordt vaak gebruikt in de grafische sector. EPS is de afkorting van Encaspsulated PostScript. Postscript is een programmeertaal voor het beschrijven van teksten. Een EPS-bestand is geen afbeelding maar een document. 

Het openen van een EPS bestand

Bij een EPS bestand is het een kwestie van weten hoe je zo’n bestand moet openen. Dit doe je met professionele, grafische programma’s zoals Illustrator en Photoshop van Adobe. Ik vermoed dat Photoshop het bekendste programma van deze twee is. Als je deze programma’s niet hebt of je niet de juiste kennis hebt, zijn er nog andere programma’s waarmee je een EPS bestand kunt openen. Met “Google Documenten” en “Irfanview” kun je de bestanden wel openen, maar niet bewerken. Verder kun je een EPS bestand openen met “Microsoft Word”. Als je Word gebruikt, moet je een EPS bestand wel openen als een bestand.

Het maken en bewerken van een vector bestand

Zoals ik eerder al noemde, is Adobe illustrator een programma waarmee je een vector bestand kunt maken en bewerken. Je hebt wel even tijd nodig om te leren werken met dit programma. Als je het eenmaal door hebt, zul je het gemak ervaren van Adobe Illustrator. 

Je kunt jouw afbeelding overtrekken of natekenen in een professioneel tekenprogramma. Hierbij heb je wel kennis en ervaring nodig. Als je voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk wilt maken, kun je dit laten doen door een professional. Zo weet je zeker datje het beste resultaat krijgt. Hier heb je wel budget voor nodig. Als je hier echt geen budget voor hebt, kun je het beste gebruik maken van “Vector Magic”. Dit is een online programma dat goede kwaliteit levert.