Ik gebruik de Engelstalige versie van Photoshop en Illustrator. Vandaar dat ik de Engelse termen gebruik, ondanks dat het ebook met tips verder Nederlands is. 

BB-Cream, CC-Cream en DD-Crean

BB-Cream, CC-Cream en DD-Cream zijn getinte dagcrèmes. De BB-Cream is een hele lichte foundation. Van bijna elk merk is er wel een BB-Cream beschikbaar, omdat dit de populairste is van deze crèmes. 

BB staat voor ‘Blemish Balm’ en heeft een herstellende werking. Deze crémes werden eerst voorgeschreven aan patiënten na een operatie, omdat deze crème werd gebruikt om de huid snel te laten herstellen. Toen Zuid-Koreaanse actrices dit product gingen gebruiken, werd deze crème echt populair. Deze crème egaliseert en hydrateert de huid. Daarnaast vermindert de crème rimpels en oneffenheden. Ten slotte laat een BB-cremè je huid stralen. 

CC staat voor ‘Color Correction’ of ‘Color Control’. De CC-Cream egaliseert en hydrateert je huid. Er is een groene en een abrikooskleurige CC-Cream verkrijgbaar. De groene variant helpt je bij het egaliseren van puistjes en rode plekjes. Met de abrikooskleurige variant geeft je huid iets meer kleur en maakt je huid levendiger. Ten slotte is er een variant die geen kleur heeft. Deze egaliseert je huid. 

Ten slotte is er een DD-Cream. DD staat voor ‘Dynamic Do-all”. Deze crème hydrateert, beschermt en camoufleert je huid. Ook zit deze crème vol met anti-age ingrediënten die je huid er jong en stralend laten uitzien. De DD-Cream kun je op meerder plaatsen gebruiken.

Soorten foundation  

Foundation is de basis van je make-up look. Een laag hiervan zorgt voor een egale huid. Zowel de textuur als de kleur van je huid maak je met dit product egaal. Je kunt een vette, onzuivere, droge, gevoelige of rijpere huid hebben. Als je een probleemloze huid hebt, kun je bijna alle soorten foundations gebruiken. Je kunt in alle gevallen altijd een ademende foundation gebruiken. Deze verstopt je poriën zo min mogelijk. 

Als je een droge huid hebt, kun je het beste een foundation gebruiken op oliebasis. Met zo’n foundation droogt je huid niet verder uit. 

Met een vette huid kun je het beste een foundation op waterbasis of een poederfoundation kopen. Ook kun je een foundation stick kopen. 

Als je een onzuivere huid hebt, kun je met een goede foundation je huid helemaal egaal maken. Het is wel van belang dat je de ergste plekjes met concealer camoufleert. Eem ademende foundation is echt aan te raden als je een onzuivere huid hebt. Als je veel last het van acné, kun je het beste zo min mogelijk foundation gebruiken. 

Als je een gevoelige huid hebt, kun je het beste een mineral powder foundation gebruiken, omdat er in deze foundation zo min mogelijk schadelijke ingrediënten zitten. 

Als je rimpels hebt, kun je het beste een mouse foundation gebruiken. Deze foundation kun je gemakkelijk aanbrengen en hopen zich niet snel op in lijntjes en rimpels.

Kleur foundation  

Het is belangrijk dat je de juiste kleur kiest. De kleur van je foundation moet matchen met je huidskleur. Nadat je foundation op je kaaklijn hebt aangebracht, is het belangrijk dat hij hetzelfde is als je huid. 

Als je hals of decolleté donkerder of lichter is dan je gezicht, dan pas je je foundation hierop aan. Als je een verschil hebt van twee tinten donkerder of lichter, corrigeer je dit met een matte bronzer. Anders ziet het er onnatuurlijk uit. Uiteraard kun je ook zelfbruiner gebruiken. 

Bij de Douglas of Ici Paris kun je vragen of een visagist je wil helpen met het kiezen van een foundation. Dit kan ook bij de make-up afdeling van een warenhuis zoals De Bijenkorf. Dit is fijn als je er zelf niet zoveel verstand van hebt. Dan kun je meteen om een tester of meerdere testers vragen. Als je de foundation gaat kopen, is het wel zo netjes om dit bij dezelfde winkel te doen.

Je kunt ook zelf aan de slag gaan bij een drogist. Je kunt er dan het beste zonder make-up heen gaan. Bij de drogist kun je de foundation het beste testen op je kaaklijn en buiten in daglicht het resultaat bekijken. Het is wel handig als je een spiegeltje meeneemt naar de drogist. 

Het is sowieso handig, als je je ondertoon weet. Deze kun je achterhalen door naar je aderen te kijken. Als deze groenachtig zijn, dan heb je een warme ondertoon. Je hebt een koele ondertoon, als je aderen blauwachtig of paarsachtig zijn.  Als je geen duidelijk verschil in de kleur van je aderen ziet, dan is je ondertoon neutraal. Ook kun je een gouden en zilveren sieraad op je huid leggen. Als goud het beste met jouw huid matcht, is de kans groot dat je een warme ondertoon hebt. Je hebt een koele ondertoon, als je huid het beste matcht met zilver. 

Foundation aanbrengen

Foundation zou je kunnen aanbrengen met je vingers. Hier ben i niet zo’n voorstaander van. Ik gebruik liever een kwast of en  Beautyblender. Je kunt hiervoor een Stippling Brush, een foundation kwast of een bufferkwast. Als je een kwast gebruikt, begin je in het midden van je gezicht en werk je het mooi uit naar buiten. Met een Beautyblender dep je de foundation als het ware op je huid.