In een aantal artikelen had ik het over websites. In deze tijd is het woord “website” niet meer weg te denken. Ben je nieuwsgierig naar wat een website  is en welke structuur een site heeft?

Omschrijving  

Een website is een verzameling van pagina’s met gegevens op hetzelfde domein. Deze kunnen bestaan uit bijvoorbeeld tekst, video’s en afbeeldingen. Vervolgens zijn deze pagina’s op een server opgeslagen. Je kunt ze opvragen via het internet. 

Webbrowser 

In een webbrowser zoals Safari en Google Chrome maakt de technische informatie bruikbaar voor de gebruiker. Een webpagina bestaat technisch gezien uit codes. Deze zijn ook weer door alle technieken onderverdeeld in twee categorie, namelijk de opmaak en het technische aspect. Zonder dit technische aspect is het bijvoorbeeld onmogelijk om een formulier te versturen. 

Domeinnaam 

Met een domeinnaam worden netwerken, computers en servers voor zowel het web alls de e-mail worden herkend. Elke website heeft een aparte domeinnaam. Hier in Nederland draagt Stichting Internet Domein naamregistratie Nederland de registraties die eindigen op .nl. Ook bewaakt deze stichting de kwaliteit van de domeinnaamregistratie in Nederland.   

Webpagina

Een webpagina is een document dat altijd beschikbaar is via een protocol dat meeste communiceert met de webbrowser van de client.  

Structuur

In de samenhang van een website zit een structuur. Deze bestaat uit een homepage en hiërarchie. 

Homepage

Elke website heeft sowieso een homepage. Deze pagina geeft bezoekers toegang tot de site. Op deze pagina staat een navigatie om mee door de website te gaan. 

Hierarchie 

Een site bestaat uit in veel gevallen uit een hiërarchie. Dit mis een onderverdeling van onderwerpen en sub onderwerpen. Deze hebben niet altijd een eigen pagina.